СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

16 Фев

Годишнина от първия бюлетин на БТА

Българската телеграфна агенция /БТА/ отбелязва излизането на първия й бюлетин - 16 февруари 1898 г. Датата е приета за рожден ден на БТА.

На 27 януари 1898 г. с Приказ 28 на княз Фердинанд I е оповестено учредяването на държавна информационна агенция в България - Българска телеграфна агенция.

Първият директор е Оскар Искандер, доктор по философия, редактор и издател. Първият бюлетин на агенцията излиза на 16 февруари 1898 г. и е написан лично от Искандер. Съдържа четири страници, в които са събрани седем информации за борсови цени, за събитията в Балканските страни и за здравословното състояние на княгиня Клементина.

На 17 февруари 1898 г., седемте информации с инициалите на БТА са публикувани в неофициалния раздел на "Държавен вестник". За разлика от повечето частни агенции по това време БТА е държавна институция и още през първата година получава за нуждите си от държавния бюджет 20 000 златни лева.

До войните БТА получава международна информация главно от две световни агенции - "Хавас" - Париж, и "Ройтерс" - Лондон. Истинската революция в комуникациите за БТА настъпва през 1932 г., когато в агенцията се въвеждат радиоприемни апарати "Хел" на "Сименс", взети под наем от агенциите "Ройтерс", "Хавас", "ГТА" и "Стефани", с които започва приемането на 147 редовни емисии от чужбина. През 1952 г. е създадена редакцията "Пресфото".

Първият филм в архива е от 1 май 1952 г. за военния парад пред мавзолея на фона на строящия се Партиен дом. От март 1957 г. БТА започва предаване по телетип на новини за вестници в Пловдив, Русе, Варна и Бургас. През 1970 г. на последния етаж на БТА е обзаведена първата в България информационна зала - newsroom. Същата година емисията "Местен печат" започва да се предава по радиотелетип до всички окръжни градове в страната.

През 1971 г. в БТА започва изграждане на първата мултиплексна система за предаване и приемане на снимки и текст. На 29 юни 1994 г. 36-ото Народно събрание приема статут на Българската телеграфна агенция. Според него БТА е автономен национален информационен институт.

През септември 1996 г. БТА започва да изгражда национална електронна мрежа за пренос на информация - NEWSNet. На 23 декември 1997 г. БТА открива своя страница в интернет - www.bta-bg.net. На 14 юли 1998 г. страницата е удостоена с наградата "Бест оф Юръп" в секцията за медии на "Юръпонлайн", който се смята за европейската врата към интернет.Събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш