СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

16 Ное

Насрочено изстрелване на ракета "Союз-ФГ"

Насрочено изстрелване на ракета "Союз-ФГ" с товарния кораб "Прогрес МС-10" към Международната космическа станция след аварията на 11 октомври 2018 г.

Ракета-носител "Союз-ФГ" с пилотирания кораб "Союз МС-10" претърпява авария на 11 октомври 2018 г. малко след старта от космодрума Байконур. На борда на кораба са космонавтът на "Роскосмос" Алексей Овчинин и астронавтът на Национално управление за аеровнавтика и космически изследвания /НАСА/ Ник Хейг. Екипажът на "Союз" не пострада. Аварията е регистрирана в ракетата, с която е изстрелян космическият кораб, две минути и 45 секунди след старта.Това е първата подобна авария от 35 години насам с носител от този вид. От 2010 г. с неуспех са завършили 13 изстрелвания на руски ракети-носители, причинени от повреда в работата на самите ракети или на ускорителните им блокове. От тях осем старта са проведени от космодрума Байконур, три от Плесецк, по един от морската платформа в Тихия океан в рамките на програмата "Морски старт" и от новия руски космодрум Восточний. В резултат на неуспешните стартове са загубени три товарни кораба "Прогрес" и 32 спътника, сред които 19 чуждестранни. Корабите "Союз" са единствената връзка с Международната космическа станция /МКС/, след като НАСА прекратява програмата на совалките. За разлика от тях, корабът "Союз" може да се използва само еднократно. Той доставя космонавти и астронавти в космоса, след което ги връща обратно на Земята.

Първият полет на "Союз" през 1967 г. завършва с трагедия. При завръщането му в атмосферата парашутът му не се отваря и "Союз-1" се разбива на Земята, при което загива космонавтът Владимир Комаров. Мисията на "Союз-11" също завършва с трагедия през 1971 г., когато дефектира дюза и заради разхерметизация загиват тримата космонавти на борда. Корабът "Союз" се състои от три части - обслужващ модул, орбитален модул и модул за завръщане. Орбиталният модул се използва след скачването с МКС като "спасителна лодка" в случай че станцията трябва спешно да бъде напусната.Азия


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш