СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

15 Авг

На този ден е открит най-големият концерт - "Удсток" Бетъл в щата Ню Йорк, САЩ

50 години от откриването в градчето Бетъл, щата Ню Йорк, САЩ, на фестивала "Удсток" /1969/ - най-големият в историята на рока концерт, на който присъстват около 800 000 души.

Фестивалът е наречен "Удсток", тъй като по план е трябвало да се проведе в едноименния град в окръг Ълстър, но местните жители се възпротивяват и Макс Ясгур предоставя фермата си със площ от 600 акра като резервен вариант. Фестивалът представлява кулминация на протеста на младото поколение срещу догмите и предразсъдъците на обществото и на хипи движението през 60-те години на 20 в.

Фестивалът се закрива на 17 август 1969 г. и в него участват няколко десетки певци и групи, сред които "Блъд, сует енд тиърс", "Крийдънс клиъруотър ривайвъл", "Кросби, Стилс, Неш енд Йънг", "Грейтфул дед", "Дъ Ху", Джими Хендрикс, Джо Кокър, Джанис Джоплин, "Джеферсън еърплейн", Сантана, Рави Шанкар, и др. През 1970 г. по екраните излиза документален филм за събитието, режисиран от Майкъл Уодли и редактиран от Мартин Скорсезе, който печели награда "Оскар" за документалистика. Филмът е определен като културно значим от библиотеката към американския Конгрес и е подбран за съхранение в Националната филмотека. Фестивали със същото име се провеждат в щата Ню Йорк през 1979 г., 1989 г., 1994 г. и 1999 г.Събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш