СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

15 Апр

Инициативата на Европейския съюз "DiscoverEU"

Между 15 април и 31 октомври 2019 г. повече от 14 500 младежи на 18-годишна възраст, граждани на държава от ЕС, получили от ЕС безплатна карта за пътуване, ще имат възможност да пътуват, за да опознаят Европа чрез инициативата на Европейския съюз "DiscoverEU".

Подборът на младежите е бил направен измежду почти 80 000 желаещи, които към 31 декември 2018 г. са навършили 18 години и са подали заявление за участие чрез Европейския младежки портал от 29 ноември 2018 г. до 11 декември 2018 г. Това са младежи, родени между 1 януари 2000 г. (включително) и 31 декември 2000 г. (включително). Избраните кандидати ще започват пътуването си в държава, която е членка на Европейския съюз към момента на определянето на наградените. Пътуването ще бъде до поне една държава, която е членка на Европейския съюз към момента на определяне на наградените и е различна от държавата на отпътуване. Младите хора могат да пътуват от 1 ден до максимум 1 месец. Младежите ще могат да пътуват самостоятелно или в група до петима души, като повечето от тях ще се придвижват с влак. В извънредни случаи ще се използват други възможности за пътуване. Участниците ще могат да установят връзка помежду си в социалните мрежи. Те ще научат повече за европейското културно наследство и многообразие.

"DiscoverEU" е инициатива на Европейския съюз, основана на предложение от Европейския парламент, която има за цел да предложи на младите хора на възраст 18 години възможност да пътуват и да се възползват от предимствата на свободата на движение в Европейския съюз, като същевременно се запознаят с многообразието и културното богатство на европейските региони и с хора от целия континент и така в крайна сметка научат повече за самите себе си. За всяка държава от ЕС е определена квота за билетите за пътуване. Квотата е базирана на дела на населението на всяка държава от ЕС от населението на целия Съюз. Броят на билетите за пътуване за всяка държава от ЕС. През 2018 г. бюджетът на инициативата е 12 млн. евро, а през 2019 г. - 16 млн. евро.Европа


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш