СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

15 Ное

Националните литературни награди на САЩ

Церемония за връчването на Националните литературни награди на САЩ. Наградите са учредени на 16 март 1950 г. и се връчва от Националната литературна фондация.

Носителите на наградата получават парична премия от 10 000 долара, а финалистите - по 1000 долара. През 2017 г. писателката Ани Пру и Дик Робинсън от издателството "Сколастик" ще получат почетни награди. Тя ще получи почетната награда на Националната литературна фондация - Медала за изключителен принос към американската литература. Ани Пру става първата жена, получила наградата "ПЕН/Фокнър" с дебютния си роман "Пощенски картички". Тя печели награда "Пулицър" с романа "Местни новини" през 1994 г., за който й е присъдена и Националната литературна награда. По произведението й "Планината Броукбек" е заснет едноименният филм.

На 15 септември 2017 г. е обявен дългият списък в категориите белетристика, документалистика, младежка литература и поезия. Краткият списък е обявен на 4 октомври 2017 г. с по 5-има финалисти в категориите. Писателката Джесмин Уорд с книгата "Sing, Unburied, Sing", Елиът Акерман с "Dark at the Crossing", Мин Цзин Ли с "Пачинко", Кармен Мария Мачадо с "Тялото й и други части: Разкази" и Лиса Ко с "The Leavers" са номинирани в категорията белетристика. Сред финалистите в категорията документалистика са Миша Гесен с "Бъдещето е история" и Франсис Фицджералд с "The Evangelicals: The Struggles to Shape America". Останалите финалисти в същата категория са Ерика Армстронг Дънбар, Дейвид Гран и Нанси Маклийн. Сред останалите финалисти са поетът Франк Бидарт и детската писателка Рита Уилямс-Гарсия.Русия


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш