СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

15 Яну

Предложения за промени в конституцията на Гърция Атина, Гърция

Очаква се специално съставена комисия да представи на парламента предложение за промени в конституцията относно отношенията между Гръцка православна църква и държавата.

На 6 ноември 2018 г. министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас и архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним постигат предварително споразумение за това около 10 000 свещеници и помощен персонал да не получават директно заплати от държавния бюджет. Съгласно споразумението държавата ще отпуска ежегодна субсидия на специален църковен фонд. От него ще се плащат заплатите на свещениците, които вече няма да са със статут на държавни служители. Споразумението предвижда и уреждане на продължаващ от десетилетия спор за имущество между държавата и Църквата, която е един от най-големите собственици на недвижимо имущество в Гърция. Това включва задължение за Църквата да плаща поземлени данъци за имотите, които не са места за поклонение. Споразумението трябва да бъде одобрено от кабинета и синода, преди да бъде гласувано от парламента.

На 16 ноември 2018 г. Светият синод на Гръцката православна църква отхвърля частично споразумението за промяна в начина на заплащането на свещениците. Срещу това предложение се обявява и Вселенската патриаршия, към диоцеза на която принадлежат част от епархиите в Гърция, както и полуавтономната Критска църква, също в състава на Вселенската патриаршия. Същия ден правителство заявява, че въпросът за заплащането на служителите на Църквата е отговорност и решение на държавата.Европа


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш