СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

14 Авг

10 години от споразумението между Либия и САЩ Пловдив, България

10 години от подписванетона всеобхватно споразумение между Либия и САЩ за обезщетяване на всички американски и либийски жертви на бомбени нападения или техните роднини /2008/.

Документът предвижда Либия да изплати 536 млн. долара по делото за взривяването на самолета на "ПанАм" над Локърби, Шотландия, през 1988 г., при който загиват 270 души. Предвидени са компенсации от 283 млн. долара за семействата на убитите и пострадалите при атентата срещу дискотеката "Ла Бел" в Берлин, Германия, през 1986 г., където загиват трима души, двама от които американци, а 229 са ранени. Либийците, убити при американската бомбардировка на Триполи и Бенгази през 1986 г., също са обхванати от споразумението. Според Либия най-малко 40 души, сред които осиновената дъщеря на либийския лидер Муамар Кадафи, са убити при американските въздушни удари.

Споразумението е подписано от американския помощник-държавен секретар за Близкия изток Дейвид Уелч и либийския заместник-министър на външните работи Ахмад Фитури. Това слага край на юридическата отговорност на Либия по многобройните дела, заведени от семействата на американските жертви, позволявя по-нататъшно подобряване на отношенията между САЩ и Либия.Събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш