СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

14 Фев

Трифон Зарезан: Ден на лозаря

Посветен е на труда и любовта на българите към лозата, гроздето и виното и е в чест на св. Трифон - светец - лечител и мъченик, считан от Православната църква за пазач на лозята.

За първи път започва да се чества официално през 1962 г. в деня на св. мъченик Трифон. С ПМС 20 /1962 г. денят на свети мъченик Трифон, който по това време се отбелязва на 14 февруари, започва да се чества като Ден на лозаря. С календарната реформа на Българската православна църква през 1968 г. свети мъченик Трифон се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.

Празникът е наречен Зарезан, защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато се извършва ритуално зарязване на лозята. Според българския обичай в ранното утро стопанката омесва тесто и изпича хляб. Поставя хляба и гозбата в нова шарена торба и я дава на лозаря заедно с бъклица вино. На лозето всеки стопанин се обръща към слънчевия изгрев и се прекръства три пъти, а после отрязва първите три пръчки и полива мястото с червено вино и светена вода, и поръсва с пепел, които пази от Бъдни вечер. Изричат се благословии за богата реколта: "Колкото капки, толкоз коли грозде". Кулминацията на празника е избирането на "цар на лозята" - обикновено някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото "царуване" да се роди обилен плод.Професионални


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш