СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

14 Дек

125 години от Закона за Българско параходно дружество

125 години от приемането /1892/ от 6-ото Обикновено народно събрание на Закон за съставяне на Българско търговско параходно дружество (БТПД) по Черно море със седалище във Варна.

Утвърден е с Указ щ 257 на княз Фердинанд т от Положено е началото на търговското мореплаване в България. На 15 август 1893 г. е свикано първото общо събрание на акционерите в БТПД, избран е управителен съвет, взето е решение за закупуване на първите два парахода на дружеството. В периода август-септември 1894 г. във Варна пристигат построените във Великобритания български параходи "Борис" и "България". Те поддържат линиите между българските пристанища на Черно море и пристанищата в източната част на Средиземно море. На 13 март 1947 г. Великото народно събрание приема Закон за принудително изкупуване от българската държава на акциите на БТПД в ликвидация, собственост на частни физически и юридически лица. През м. юни 1947 г. след приключилата ревизия в БТПД дружеството се обединява с държавното предприятие за крайбрежно плаване "Български морски флот" - това става и името на обединената фирма.

На 6 ноември 1948 г. след приемането на Закона за национализацията на товарните плавателни съдове на Черно море и на р. Дунав Държавно параходство "Български морски флот" (БМФ), основано на 16 септември 1947 г., става едноличен български корабособственик в акваторията на Черно море. Компанията става приемник на БТПД и на всички морскопревозни фирми от държавния, кооперативния и частния сектор. На 8 август 2008 г. дружеството е купено от германо-българския консорциум "Кей Джи Маритайм Шипинг" АД.Събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш