СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

13 Ное

Почитаме българските католици

Ден за поклонение на католиците от цял свят пред мъченичеството на монсеньор Евгений Босилков, Никополски Епископ и на Българските католически свещеници Камен Вичев, Павел Джиджов и Йосафат Шишков.

Обявен е от папа Йоан Павел Втори през март 1998 г. в памет на Евгений Босилков, провъзгласен за "блажен" на 15 март 1998 г. от папа Йоан Павел Втори във Ватикана. На 26 май 2002 г. на тържествена меса, която папа Йоан Павел Втори отслужва на централния площад в Пловдив, провъзгласява за "блажени" и тримата католически свещеници Камен Вичев, Павел Джиджов и Йосафат Шишков. Той обявява, че паметта им ще бъде почитана на 13 ноември - деня на техния рожден ден за небето. Денят е отбелязан за първи път на 13 ноември 1998 г.

По време на Процеса срещу шпионската и заговорническа католическа организация в България (29 септември-3 октомври 1952) като обвиняеми са привлечени 40 български граждани, от които 27 католически свещеници с висше богословско образование, обвинени в създаване на "шпионска и заговорническа католическа организация в България", работила в услуга на Ватикана и на други чужди разузнавания. На 3 октомври 1952 г. Върховният съд на Народна република България произнася присъдите на монсеньор Евгений Босилков, католически епископ на Никополска епархия, и на тримата католически свещеници Камен Вичев, Павел Джиджов и Йосафат Шишков - смърт чрез разстрел и пълна конфискация на имуществата им. В нощта на 11 срещу 12 ноември 1952 г. те са разстреляни в Софийския затвор.Църковни


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш