СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

12 Юни

Откриване паметник на Макгахан

Откриване на паметник на американския журналист от ирландски произход Джанюариъс Макгахан, известен със статиите и репортажите си от България след Априлското въстание (1976). По повод 139-ата годишнина от рождението му монументът ще бъде поставен на улицата, която носи неговото име.

Джанюариъс Макгахан е бил кореспондент на лондонския вестник "Дейли Нюз" в София и със статиите и репортажите си от България след Априлското въстание успява да промени световната политика и да извоюва освобождението от османско робство. Самият той участва в Руско-турската освободителна война като доброволец. Умира три дни преди да навърши 34 години, заразил се от тиф.

За церемонията в столицата ще пристигнат 16 наследници на Макгахан от САЩ, всички те са наследници от сина му Пол. Правнуците на журналиста ще направят и обиколка на България по стъпките на именития си предшественик. В София наследниците на Макгахан ще изнесат и открит урок на ученици за делото на журналиста в България и приноса му за освобождението ни. Посещението, изработването и поставянето на монумента се организира от фондация "Ние, българите по света".Общини


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш