СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

11 Апр

Парламентарни избори в Индия

Изборите ще се проведат в шест етапа - на 11, 18 и 23 април 2019 г., на 6,12 и 19 май 2019 г. Броенето на гласовете ще стане на 23 май 2019 г., когато ще бъдат обявени и резултатите. Право на глас имат 900 млн. души, като 15 млн. от тях са на възраст между 18 и 19 години. На изборите ще се гласува за 543 депутати, а партията, събрала най-много гласове, ще назначи министър-председател. Гласуването в щатите Бихар, Утар Прадеш и Западна Бенгалия ще протече в седем фази, а в щата Джаму и Кашмир в пет фази. В щатите, в които действат маоистки бунтовници, също ще се гласува в няколко фази. В щатите Андхра Прадеш, Одиша, Аруначал Прадеш и Сиким ще се гласува и за избори за щатски парламенти.

Законодателната власт в страната се осъществява от Парламента, който се състои от две камари: Съвет на щатите /Раджая Сабха/ (горна камара) и Народна камара /Лок сабха/ (долна камара). Съветът на щатите се състои от 245 депутати, 12 от които се назначават от президента, а останалите се избират по системата на пропорционалното представителство от законодателни събрания на щатите за срок от 6 години, като една трета от състава на Съвета на щатите се обновява на всеки 2 години. Народната камара се състои от 545 депутати, като 543 се избират от населението чрез общи, преки и тайни избори за срок от 5 години на основата на мажоритарната система, а двама от тях се назначават от президента. В момента в Лок сабха - долната камара на индийския парламент, има 66 жени от общо 543 депутати, което се равнява на 12 процента от общия брой и е най-високият процент досега.

Последните парламентарни избори в страната са произведени в периода от 7 април до 12 май 2014 г., когато "Бхаратия джаната" (Индийска народна партия) печели 282 места в долната камара.Избори


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш