СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

11 Мар

Международен филмов фестивал "София филм фест" НДК

23-и международен филмов фестивал "София филм фест" със специални издания в Бургас, Пловдив и Варна - продължава до 28 март.

Фестивалът ще бъде открит с документалния филм на Андрей Паунов "Да ходиш по вода", посветен на проекта "Плаващите кейове" на световноизвестния скулптор от САЩ, роден в България Христо Явашев-Кристо, прочут със своите мащабни инсталации. Сред 12-те филма, които ще участват в конкурса за голямата награда има два български - "Прасето" на Драгомир Шолев и "Снимка с Юки" на Лъчезар Аврамов, както и една съвместна продукция на България, Турция и Германия. Церемонията по награждаването ще се състои на 16 март. В конкурса за наградата "Джеймисън" са селектирани 12 продукции, сред които има жанрово кино, арт хаус, анимации, а победителят ще получи 6000 евро. Полският режисьор Кшищов Зануси, който ще бъде специален гост на фестивала, ще бъде удостоен с Наградата на София за своя принос към изкуството на киното. Същата награда ще получи и българският рок музикант Кирил Маричков, а в негова чест ще бъде показан филмът "Щурците - 20 години по-късно".

В рамките на "София филм фест" ще се проведе и 16-ото издание на международния пазар на филмови проекти и филми "София Мийтингс" (14-17 март). "София филм фест" се организира от "Арт Фест" под патронажа на Столична община в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмата" Творческа Европа media" (Creative Europe Media) на Европейския съюз. Събитието е част от Календара на културните събития на София за 2019 г. Фестивалните прожекции са предвидени в НДК-Зала 1, Кино "Люмиер", Дома на киното, кино "Одеон", Евро Синема, културен център "G8", Зала "Славейков" на Френския културен институт, Културен център на Софийския университет "Св.Климент Охридски", кино "Влайкова", "Синема сити" в Мол София, "Сине гранд" в Сити център София, "Арена делукс" в България мол.Кино


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш