СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

11 Фев

Заседание по делото за убийството на Андрей Карлов Анкара, Турция

Насрочено следващо заседание в процеса за убийството на посланика на Русия в Турция Андрей Карлов на 19 декември 2016 г. На последното заседание по делото на 10 януари 2019 г. съдът издава заповед за задържане под стража на един отзаподозрените за убийстото Абдулсамет Кекеч. Заподозреният не е присъствал в съдебната зала и е издадена заповед за задържането му.

Процесът започва на 8 януари 2019 г., като 14 от 28-те заподозрени, деветима от които са поставени под арест, присъстват в съдебната зала, други четирима, които също са под стража, са свързани със залата чрез телеконферентна връзка, а останалите заподозрени, включително живеещият в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, са съдени задочно. На 23 ноември 2018 г. прокуратурата в Анкара повдига обвинения по случая за убийството на посланик Андрей Карлов. В обвинителния акт от 609 страници, заподозрените са обвинени в нарушаване на конституционния ред, членство в терористична организация, предумишлено убийство с терористични цели. Прокуратурата твърди, че Фетхуллах Гюлен и неговата мрежа, които са обвинявани от турция за опита за преврат на 15 юли 2016 г., са се опитали да навредят чрез убийството на посланика на отношенията между Турция и Русия.

Посланикът на Русия в Турция Андрей Карлов е застрелян на 19 декември 2016 г. по време на откриването на фотоизложба в Анкара. Нападателят Мевлют Мерт Алтънташ, 22-годишен полицейски служител, е убит от турските сили за сигурност.Близък изток


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш