СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

11 Фев

Световен ден на болните

Отбелязва се от 1993 г. на основата на обръщение към вярващите на папа Йоан Павел Втори от 21 октомври 1992 г., в което той обявява, че в деня на Дева Мария Лурдска, спасителка на болните, ще се чества Световният ден на болните, като в този ден вярващите ще отправят молитви за болните в света. Според легендата, на този ден през 1858 г.

Дева Мария за първи път се явява в пещерата Масабиел край френското градче Лурд и показва на младата девойка Бернадет Субиру лечебен извор, където са изцелени много страдащи. Посланието за деня през 2019 г. е "Даром получихте, даром давайте" (Мат. 10,8). Този израз на евангелист Матей е част от учението, което Исус предава на своите ученици. Тон за тази мисия, посочена от Исус, е думата безвъзмездно. Изключително свидетелство за безвъзмездна любов е животът на Майка Тереза, канонизирана от папа Франциск на 4 септември 2016 г. По този повод денят ще бъде тържествено отбелязан в Калкута, Индия.

В посланието си за 27-ия Световен ден на болните, отправено на 8 януари 2019 г. папа Франциск пише: Даряването е "модел, способен да се противопостави на индивидуализма и съвременната социална фрагментация, да създава нови връзки и различни форми на човешко сътрудничество между народите и културите".Международни


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш