СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

11 Ное

100 години от края на Първата световна война

100 години от подписването в железопътен вагон край гр. Компиен, Франция /1918/, на Компиенското примирие между Германия и страните от Антантата, с което завършва Първата световна война, започнала на 28 юли 1914 г. Войната официално спира в 11.00 ч (единадесетия час на единадесетия ден от единадесетия месец).

За Антантата под документа стои подписът на маршал Фердинан Фош, ръководител на съюзното командване, а от германска страна на Матиас Ерцбергер, представител на правителството в Германия. Германия се признава за победена и се задължава незабавно да изтегли войските си от окупираните територии. Войната се води между Централните сили (Германия, Австро-Унгария, Османска империя и България) и Антантата (военен блок между Великобритания, Франция и Русия и др. държави). Останалите държави от Централните сили вече са капитулирали - България на 29 септември 1918, Османската империя на 30 октомври 1918 и Австро-Унгария на 3 ноември 1918 г.

Във войната участват 34 държави с общ брой на населението над 1 млрд. души. Мобилизирани са около 70 млн. души, от които около 10 млн. са убити и 20 млн. са ранени.Събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш