СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

11 Яну

Церемония по поемането от България председателство на ЕС

Церемония по повод поемането от България на ротационното шестмесечно председателство на Европейския съюз от 1 януари до 30 юни 2018 г.

За официалното откриване на председателството на 11-12 януари 2018 г. е организирано посещение на чуждестранни журналисти и посещение на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и Колегиума, в който участват 28-те членове на Европейската комисия.

България поема за първи път председателството на ЕС след приемането на страната за пълноправен член на ЕС на 1 януари 2007 г. Мотото, под което ще премине българското председателство е "Съединението прави силата". На 8 ноември 2017 г. в Брюксел, Белгия, министър-председателят Бойко Борисов и българското правителство на съвместно заседание с Колегиума на комисарите представят приоритетите на България по време на нейното председателство.

На 12 декември 2017 г. на пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург министърът за българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 Лиляна Павлова представя на изслушване във формат председатели на всички комисии на парламента четирите основни приоритета на българското председателство - бъдещето на Европа и младите хора, Западните Балкани, сигурност и стабилност, дигитална икономика. В рамките на българското председателство ще бъдат организирани близо 300 събития основно в София, но също и във Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново, Габрово, Русе и др. България ще бъде домакин на една среща на високо равнище с участието на държавните и правителствени ръководители на страните членки на ЕС и страните от Западните Балкани.

Ще се проведат 12 неофициални срещи на Съвета на ЕС и над 20 срещи на високо ниво, както и пет срещи от парламентарното измерение. На експертно ниво е предвидено да се проведат над 170 срещи и заседания, а под егидата на председателството е планирано да се проведат още около 85 събития.България и ЕС


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш