СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

10 Апр

Ден на Европейската гражданска инициатива Брюксел, Белгия

Ден на Европейската гражданска инициатива под наслов "Да работим заедно!", организиран от Европейския икономически и социален комитет (ЕESC).

Ще бъде обсъдена реформата на действащия регламент на Европейската гражданска инициатива, предложена от първия заместник- председател на Европейската комисия и комисар за по-добрата регулация, междуинституционалните отношения, върховенството на закона и Хартата на основните права Франс Тимерманс на 15 септември 2017 г., която цели да се даде по-голяма възможност на европейците да участват в демократичния процес. С реформата гражданите ще могат по-лесно да инициират и подкрепят инициативи посредством по- широко използване на възможностите, които предоставят цифровите технологии. Ще се даде възможност на младите европейци, навършили 16 години, да дадат подкрепата си за дадена инициатива. За да стане по-лесно да се организират граждански инициативи, Комисията ще работи в по-тясно сътрудничество с организаторите, така че да се гарантира допустимостта на техните искания за регистрация.

Европейската гражданска инициатива е създадена с Договора за реформи на Европейския съюз (Договор от Лисабон, приет на 13 декември 2007 г. в Лисабон, Португалия, и в сила от 1 декември 2009 г.) и влиза в сила през 2012 г., с цел гражданите на страните от Европейския съюз да участват пряко в оформянето на политиката на Европейския съюз.ЕС


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш