СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

10 Фев

Награди на Британската академия за кино и телевизия Лондон, Великобритания

Церемония в "Роял Албърт хол" за връчването на годишните награди на Британската академия за кино и телевизия (БАФТА). Наградите на БАФТА, учредена на 16 април 1947 г., се връчват две седмици преди "Оскар"-ите и са смятани за индикатор при определянето на носителите на американските награди. За втора поредна година водещ на церемонията ще бъде актрисата Джоана Лъмли, която заменя дългогодишния водещ на церемонията комикът Стивън Фрай. На 9 януари 2019 г. са обявени номинациите за наградите.

Филмът "Фаворитката" на режисьора Йоргос Лантимос е с 12 номинации за наградите, сред които за най-добър филм, най-добър британски филм, най-добър режисьор и най-добра актриса. С по седем номинации са филмите "Бохемска рапсодия", "Първият човек", "Рома" и "Роди се звезда", с шест номинации е филмът "Вице", а с пет - филмът "Черен в клана". В категорията за най-добър филм освен "Фаворитката" са номинирани филмите "Зелената книга", "Роди се звезда", "Рома" и "Черен в клана". С номинации за най-добър британски филм са "Звяр", "Фаворитката", "Бохемска рапсодия", "Маккуин", "Стан и Оли" и "Никога не си бил действително тук" ("You Were Never Really Here").

В категорията за най-добър режисьор са номинирани Йоргос Лантимос за "Фаворитката", Спайк Лий за "Черен в клана", Алфонсо Куарон за "Рома", Брадли Купър за "Роди се звезда" и Павел Павликовски за "Студена война".

В категорията занай-добра актиса са ниминирани Оливия Колман за "Фаворитката", Глен Клоуз за "Съпругата", Лейди Гага за "Роди се звезда", Вайола Дейвис за "Вдовици" и Мелиса Маккарти за "Можете ли да ми простите?".

В категорията за най-добър актьор са номинирани Крисчън Бейл за "Вице", Рами Малек за "Бохемска рапсодия", Виго Мортенсен за "Зелената книга", Брадли Купър за "Роди се звезда" и Стив Куган за "Стан и Оли".

В категорията за най-добра актриса в поддържаща роля са номинирани Ейми Адамс за "Вице", Клеър Фой за "Първият човек", Ема Стоун за "Фаворитката", Марго Роби за "Кралицата на Шотландия" и Рейчъл Вайс за "Фаворитката".

В категорията за най-добър актьор в поддържаща роля са номинирани Адам Драйвър за "Черен в клана", Махершала Али за "Зелената книга", Ричард Грант за "Можете ли да ми простите?", Сам Рокуел за "Вице" и Тимъти Шаламе за "Прекрасно момче". Номинираните в категорията за най-добър чуждоезичен филм са "Капернаум", "Студена война", "Догмен", "Рома" и "Крадци от магазини".

Номинираните за най-добра анимация са анимационните филми "Феноменалните 2", "Островът на кучетата" и "Спайдърмен: В Спайди-вселената". С номинации за оригинален сценарий са филмите "Студена война", "Фаворитката", "Зелената книга", "Рома" и "Вице", а за адаптиран сценарий - "Черен в клана", "Можете ли да ми простите", "Първият човек", "Ако Бийл стрийт можеше да говори" и "Роди се звезда". За наградата "Изгряваща звезда" са номинирани актьорите Летиша Райт ("Черната пантера"), Бари Коган ("Дюнкерк"), Синтия Ериво ("Вдовици"), Лакийт Станфийлд ("Бягай") и театралната филмова актриса Джеси Бъкли.

Наградата "Изгряваща звезда" е единственото отличие на Британската академия за кино и телевизия, носителят на което се определя от публиката. Тя се присъжда на обещаващи млади таланти, които не е задължително да са дебютанти в киното. Американската филмова монтажистка Телма Шунмейкър, работила повече от 50 години с американския режисьор Мартин Скорсезе, ще бъде удостоена с почетно членство на БАФТА - най-високото отличие, присъждано от Британската академия за кино и телевизия.Европа през месец Февруари

1

Фев

Официална биография "Христо Стоичков. Историята"
5

Фев

Енергийна конференция Норвегия - ЕС
7

Фев

Международен кинофестивал "Берлинале"
8

Фев

Международен кинофестивал "Берлинале"
9

Фев

Международен кинофестивал "Берлинале"
10

Фев

Международен кинофестивал "Берлинале"
10

Фев

Награди на Британската академия за кино и телевизия
11

Фев

Международен кинофестивал "Берлинале"
12

Фев

Международен кинофестивал "Берлинале"
13

Фев

Международен кинофестивал "Берлинале"
14

Фев

Международен кинофестивал "Берлинале"
15

Фев

Международен кинофестивал "Берлинале"
15

Фев

Национален празник на Сърбия
16

Фев

Национален празник на Литва
16

Фев

Международен кинофестивал "Берлинале"
17

Фев

Международен кинофестивал "Берлинале"
17

Фев

Национален празник на Косово
20

Фев

Британските музикални награди "БРИТ"
22

Фев

Връчването на филмови награди "Сезар"
24

Фев

Национален празник на Естония
25

Фев

Забрана за реклама на вредни храни в града Забраната

Европа


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш