СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

10 Фев

95 години от пожара в Народния театър "Иван Вазов"

95 години от избухването на пожар на сцената на Народния драматичен театър в София (дн. Народен театър "Иван Вазов") /1923/ по време на юбилейното представление "Апотеоз на родното драматично изкуство", което се играе по повод 65-ата годишнина на българския театър.

Пожарът започва към 19.50 ч., когато декорите на сцената започват горят. По заповед на електротехника на театъра се отваря големият вентилатор над сцената, но от нахлулия въздух пламъците се раздухват и преминават в стихиен пожар. Артистите успяват да спасят само гардероба, архива, счетоводните книги и част от реквизита. Благодарение на желязната завеса, пожарът не прониква в салона. Обгорели са само ложите до сцената. От началото на новия сезон трупата играе разделена на две части в различни градове на България, а след това шест години - на сцената на специално ремонтирания "Свободен театър" в София.

На 17 август 1929 г. е открита новата сграда на театъра, възстановена по проект на немския архитект проф. Мартин Дюлфер. Следствието за пожара продължава 8 месеца, а делото - 6 години. За пожара са обвинени: директорът Христо Цанков-Дерижан, заради небрежност, актьорът и главният режисьор Иван Попов и пожарният командир Петър Джермевски. През м. октомври 1923 г. тримата обвиняеми са оправдани. След няколко години делото е възобновено, но оправдателните присъди са потвърдени.Събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш