10 Фев
Тази Задушница е първа за годината и е винаги преди Неделя Месопустна (Месни заговезни).
За помена се приготвя "коливо" - варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб, и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата, която е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст. Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните. На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за "Бог да прости мъртвите души".
През 2019 г. задушниците са три - Задушница преди Неделя Месопустна (2 март), Черешова задушница (15 юни) и Архангелова задушница (2 ноември).
Фев
Трифоновден 3Фев
Св. Симеон Богоприимец и Анна пророчица 5Фев
Имен ден празнуват Добрин и Добромир 6Фев
Св. Фотий 6Фев
Имен ден празнуват Пламен, Огнян и Светла 14Фев
Успение на св. Кирил Славянобългарски 16Фев
Св. вмчк Теодор Тирон. Преп. Роман Търновски 21Фев
Св. Евстатий, архиепископ Антиохийски