СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

10 Дек

Нобеловите награди за 2018 година Стокхолм, Швеция

Церемонии за връчването на Нобеловите награди за 2018 година. Нобеловата награда за мир се връчва в Осло, а всички останали в Стокхолм.

Нобеловите награди са учредени след смъртта на шведския инженер и предприемач Алфред Нобел на 10 декември 1896 г. от създадената на негово име фондация на 29 юни 1900 г. и са присъдени за първи път през 1901 г. В завещанието си, което той написва в Париж, Франция, на 27 ноември 1985 г. Алфред Нобел обявява, че след смъртта му трябва да бъде учредена фондация, която да използва имуществото му в размер на над 33 млн. шведски крони за присъждането на 5 международни награди всяка година "на онези, които през изминалата година са допринесли най-много за човешкото добруване". В съответствие със завещанието нобеловите награди се присъждат за забележителни успехи и научни открития в областта на физиката, на химията, на физиологията или медицината, за значими литературни произведения, които отразяват човешките идеали, и за сплотяването на народите и опазването на мира.

Първите нобелови награди са връчени на церемония в Сан Ремо, Италия, през 1901 г., а от 1902 г. всички награди, с изключение на Нобеловата награда за мир, се връчват от краля на Швеция в Концертната зала в Стокхолм в деня на смъртта на Алфред Нобел. Нобеловата награда за мир се връчва в Осло, Норвегия. Всяка година до края на септември чрез тайно гласуване се определят лауреатите, а имената им се обявяват през първата седмица на октомври. Във всяка от категориите могат да бъдат отличени най-много до трима номинирани. Наградите включват златен медал с образа на Алфред Нобел, изработен от 24-каратово злато, диплом и парична премия в размер от 9 млн. шведски крони (873 000 евро).

Нобеловата награда за физиология или медицина за 2018 година е обявена на 1 октомври 2018 г. от Каролинския медико-хирургически институт в Стокхолм, Швеция. Тя се присъжда на американския имунолог Джеймс П. Алисън и японския имунолог Тасуку Хонджо за тяхното откритие на ракова терапия чрез инхибиране на отрицателна имунна регулация. Откритията на двамата учени водят до пробив в лечението на рака.

На 2 октомври 2018 г. Шведската кралска академия на науките обявява Нобеловата награда за физика. Нейни носители са американският учен Артър Ашкин, френският физик Жерар Муру и канадската физичка Дона Стрикланд за революционни изобретения в областта на лазерните технологии. Артър Ашкин е награден за изобретяването на оптични пинсети и тяхното приложение в биологичните системи. Жерар Муру и Дона Стрикланд са отличени за откриването на метод за генериране на ултракъси оптични импулси с висока интензивност.

Шведската кралска академия на науките обявява Нобеловата награда за химия на 3 октомври 2018 г. Наградата се поделя между американската инженер-химичка Франсес Х. Арнолд, американския учен Джордж П. Смит и британския биохимик Грегъри П. Уинтър за вдъхновяването от мощта на еволюцията и използването на същите принципи - генетични промени и селекция, за разработване на протеини, които решават проблеми на човечеството в областта на химията. Франсес Х. Арнолд получава половината Нобелова награда за химия за провеждане на първата насочена еволюция на ензими - протеините, които катализират химическите реакции. Джордж П. Смит и Грегъри П. Уинтър си поделят другата половина от Нобеловата награда за химия за фаговия дисплей на пептиди и антитела. Фаговият дисплей е лабораторен метод, с който бактериофаг - вирус, заразяващ бактериите, се използва за получаване на нови протеини.

На 5 октомври 2018 г. Норвежкият нобелов комитет обявява носителя на Нобеловата награда за мир. Тя се поделя между конгоанския хирург гинеколог Дени Муквеге, лекувал жертви на сексуално насилие в Демократична република Конго, и иракската активистка за правата на язидите Надя Мурад, оцеляла след сексуално робство в Ирак в плен на сунитската групировка "Ислямска държава". Двамата са отличени за борбата им срещу използването на сексуално насилие като оръжие при войни и въоръжени конфликти.

На 8 октомври 2018 г. Шведската кралска академия на науките обявява носителя на Нобеловата награда за икономика. Тя се поделя между американския икономист Уилям Д. Нордхаус за интегриране на климатичните промени в дългосрочния макроикономически анализ и на американския икономист Пол М. Ромър за интегриране на технологичните иновации в дългосрочния макроикономически анализ. Направените от тях заключения значително разширяват обхвата на икономическия анализ чрез изграждане на модели, които обясняват как пазарната икономика взаимодейства с природата и знанието. Техните анализи отчитат в икономическата теория промените в околната среда и технологичния напредък. Наградата за икономика е единствената, която не е включена в завещанието на Алфред Нобел и е учредена през 1968 г. от Шведската централна банка - Риксбанк, в памет на Алфред Нобел. Тя е най-престижната в света награда за принос в областта на икономиката и се връчва от Шведската кралска академия на науките.

През 2018 година няма да бъде връчена Нобелова награда за литература. Причината е разразилият се скандал през пролетта на 2018 г. в Шведската академия и подадените след него оставки на членове на академията. Решението за това е обявено от академията на 4 май 2018 г. с аргумента, че нейните членове са станали по-малко и че "в целия свят е намаляло доверието" към институцията. Същия ден Шведската академия обявява, че Нобеловата награда за литература за 2018 година ще бъде връчена заедно с Нобеловата награда за литература за 2019 година. На 7 април 2018 г. трима членове на академията - Петер Енглунд, Клас Йостергрен и Кейл Еспмарк, подават оставки, след като Шведската академия гласува срещу изключването на Катарина Фростенсон, член на академията. Нейният съпруг, Жан-Клод Арно, който не е член на академията, е обвинен през м. ноември 2017 г. в сексуални посегателства, след като 18 жени, които са съпруги на академици, техни дъщери и други жени, се оплакали, че са станали обект на нежелани аванси от негова страна и са били подложени на сексуален тормоз.

Досега седем пъти академията е решавала да не присъжда Нобелова награда за литература - през 1915, 1919, 1925, 1926, 1927, 1936 и 1949 г.Международни институции


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш