СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

10 Ное

Предсрочни парламентарни избори в Испания

На 17 септември 2019 г. и.д. министър-председателят на Испания Педро Санчес насрочва предсрочни парламентарни избори в страната на 10 ноември 2019 г., след като нито един партиен лидер не успява да си осигури необходимите гласове в парламента за съставяне на правителство след предсрочните парламентарни избори на 28 април 2019 г. Тогава Испанската социалистическа работническа партия печели 123 места в 350-местната долна камара на парламента, което не й осигурява абсолютното мнозинство от 176 гласа за съставяне на самостоятелно правителство. Опитите й за коалиционно споразумение с лявата партия "Подемос" се провалят.

Според конституцията на Испания, ако не бъде съставено ново правителство в срок от пет месеца след последните избори, двете камари на парламента трябва да бъдат разпуснати и да бъдат свикани предсрочни избори. Според най-новото допитване на фирмата за социални изследвания и стратегическа комуникация GAD3, проведено по поръчка на в. "А Бе Се" и публикувано на 28 октомври 2019 г., преднината на Испанската социалистическа работническа партия намалява и тя вероятно ще загуби 5 места от спечелените 123 на последните избори, Народната партия ще получи 100 места - с 34 повече от тези на последните избори. Либералната партия "Сиудаданос" ("Гражданите") ще спечели 17 места - с 40 по-малко от спечелените на изборите през м. април 2019 г.

Законодателната власт в страната се осъществява от Генералните кортеси (двукамарен парламент). Сенатът (горна камара) се състои от 266 сенатори, като 208 от тях се избират чрез общи, преки и тайни избори по мажоритарната система, а 58 се назначават от парламентите на автономните области за срок от 4 години. Броят на сенаторите, които се назначават от парламентите на автономните области, е променлив и се определя пропорционално на броя на населението на съответната област. Конгресът на депутатите (долна камара) се състои от 350 депутати, които се избират чрез общи, преки и тайни избори по пропорционалната система за срок от 4 години.Избори


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш