СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

10 Окт

Българския проект "ROBG-9 ARCHIVE"

Представяне на българския проект "ROBG-9 ARCHIVE" - "Интерактивна визуализация на древноримското културно наследство в трансграничния регион между България и Румъния" на Русенския университет "Ангел Кънчев" по време на Европейската седмица на регионите и градовете (8-11 октомври 2018).

Заедно с Русенския университет "Ангел Кънчев" бенефициенти на проекта са Регионалният исторически музей в Русе и Музеят за национална история и археология в Констанца (Румъния). Той е финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество "ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България". Това е единственият български проект, който ще се състезава за Наградата на социалните медии на Програмата за междурегионално сътрудничество "Интеракт" с още пет трансгранични проекта на Европейския съюз. Гласуването в надпреварата се осъществява до края на м. септември 2018 г. на фейсбук страницата на програмата. Конкуренти на българския проект са проекти с партньори от държави като Италия, Гърция, Хърватия, Португалия, Испания, Великобритания. Българският проект използва информационни и комуникационни технологии за дигитализация, визуализация, популяризация и съхранение на древноримското културно и историческо наследство от долната част на Римския Лимес.

Дигитализирани са 16 римски крепости от трансграничния регион между Румъния и България, създадени са една интерактивна платформа и две приложения за мобилни устройства. Подготвени са две изложби с 3D-принтирани модели на артефакти и крепости, които са достъпни в историческите музеи на Русе и Констанца.Европа


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш