СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

1 Сеп

115 години от Санктпетербургската телеграфна агенция

115 години от началото на дейността на Санктпетербургската телеграфна агенция (СПТА) като официална информационна агенция на Русия /1904/.

На 21 юли 1904 г. император Николай Втори дава съгласието си за създаването на информационнна агенция на страната. На 19 август 1914 г., един ден след преименуването на Санкт Петербург в Петроград, е преименувана в Петроградска телеграфна агенция (ПТА). На 7 септември 1918 г. Президиумът на Общорусийския централен изпънителен комитет (ОЦИК) приема постановление за сливането на Петроградската телеграфна агенция с Бюрото по печата към ОЦИК, като новата агенция започва да се нарича Руска телеграфна агенция (РОСТА). На 10 юли 1925 г. с Постановление на Президиума на Централния изпънителен комитет и Съвета на народните комисари се учредява Телеграфна агенция на Съюза на съветските социалстически републики (ТАСС), която приема основните функции на РОСТА като централна информационна агенция на страната. На 17 януари 1992 г. директорите на агенциите от 14 бивши съветски републики се договарят да запазят единното информационно пространство на територията на бившия СССР. ТАСС остава телеграфна агенция на суверенните държави с фирмени инициали ИТАР-ТАСС. Информационната агенция на Русия (ИТАР-ТАСС) е учредена с Указ на президента на Руската федерация през януари 1992 г. след провъзгласяването на суверенитета на Русия. С указ на президента Борис Елцин от 23 декември 1993 г. ИТАР-ТАСС получава статут на официална информационна агенция на Русия.

От 1 септември 2014 г. Информационната телеграфна агенция на Русия (ИТАР-ТАСС) връща "историческото си име" - Информационна агенция на Русия "ТАСС". "ТАСС" е търговска марка, която няма да се разшифрова, тоест "ТАСС" не е абревиатура на Телеграфна агенция на Съветския съюз. Кратката форма на името на егнцията е "ТАСС" или "TASS". Пълната форма на името на агенцията е "Информационна агенция на Русия "ТАСС" или "Russian news agency TASS". Седалището на агенцията е в Москва.Събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш