СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

1 Авг

Инициативата "Опознай ЕС" Европа

1 август 2019 г. до 31 януари 2020 г. 20 000 младежи, граждани на Европейския съюз, родени между 2 юли 2000 г. (включително) и 1 юли 2001 г. (включително) и навършили 18 години, ще могат да пътуват безплатно до 30 дни в страни членки на Европейския съюз в рамките на инициативата на Европейския съюз "Опознай ЕС" ("DiscoverEU"). От 2 до 16 май 2019 г. през Европейския младежки портал заявления за участие в инициативата са подали близо 95 000 младежи.

Одобрените младежи, обявени от Комисия от Европейската комисия на 6 юни 2019 г., могат да пътуват самостоятелно или в групи до пет души с влак и да посетят до четири места в Европа. В отделни случаи се допуска пътуване с автобус, ферибот и самолет. Очаква се участниците да разкажат преживяванията си в социалните мрежи.

Инициативата на Европейския съюз "Опознай ЕС" ("DiscoverEU") започва да се осъществява през 2018 г. по предложение на Европейския парламент, с цел младите хора на възраст 18 години да получат възможност да пътуват, за да научат повече за европейското културно многообразие и общите ценности. Бюджетът за 2018 г., отпуснат от Европейския парламент, е 12 млн. евро. Тогава близо 30 000 младежи получават карти за безплатно пътуване. За 2019 година бюджетът е 16 млн. евро. За всяка държава от ЕС е определена квота за билетите за пътуване. Квотата за България е 275 билета.

Младежите с увреждания ще имат възможност да потърсят допълнителна помощ - например, за покриване на разходите на човек или куче, което придружава незрящи. Получилите безплатни билети са поканени да станат посланици на инициативата и да споделят преживяното по време на пътуването чрез социални мрежи инстаграм, фейсбук и туитър, като изнесат презентация в училище или местна общност.ЕС


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш