СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

1 Май

Принц Нарухито ще се възкачи на престола

Престолонаследникът принц Нарухито ще се възкачи на престола, с което официално ще започне ерата "Рейва". По-големият син на император Акихито, Нарухито, ще стане 126-ият император в линия датираща от 5-и век. Император Акихито ще абдикира на 30 април 2019 г. заради напредналата си възраст.

На церемонията по абдикацита в Боровата зала на императорския дворец в Токио, с площ 370 кв. м, с бляскав паркет от зелкова и със стени, украсени с мотиви, напомнящи борови иглички, по традиция императорът поверява на приемника си три драгоценности, които се твърди, че са дарени на императорската династия от богинята на слънцето Аматерасу. Трите драгоценности, утвърждаващи легитимността на императора, са - огледало, сабя и пазено в тайна бижу. На самата церемонията се донасят само бижуто и сабята, затворени в техните ковчежета, а огледалото остава на мястото в двореца, където е съхранявано. В полунощ местно време на 30 април срещу 1 май 2019 г. (15 ч. по Гринуич на 30 април 2019 г.) император става Нарухито. На 1 май 2019 г. ще се състои церемония в две части. В първата част, на която не присъстват жени, в 10,30 ч. местно време в Боровата зала на новия император Нарухито ще бъдат предадени императорските регалии и печати. Малко след това ще протече втората ритуална част от церемонията, на която Нарухито ще произнесе първата си реч като император. Името на досегашната епоха бе "Хейсей", което означава "Постигане на мир". Повечето японци предпочитат да използват Григорианския календар, а не системата на традиционното японско летоброене на ери, създадена преди около 1370 години. На 1 април 2019 г. правителството на Япония обявява, че ерата на Нарухито ще се нарича "Рейва", което условно може да се преведе като "Благоденствие и хармония". Названието е взето от най-стария сборник с японска поезия Маньошу, съставен през 7-и и 8-и век.

На 8 август 2016 г. във видеообръщение към народа император Акихито, който се възкачва на трона на 12 ноември 1990 г., изразява желание да се откаже от престола в полза на по-големия си син Нарухито заради напредналата си възраст и проблеми със здравето. На 9 юни 2017 г. парламентът приема закон, който позволява на император Акихито да се откаже от трона и да го предаде на принц Нарухито, което ще бъде първата абдикация на японски владетел откакто император Кокаку се отказва от престола през 1817 г. Законът се отнася само за император Акихито. Според традицията императорът заема поста до края на живота си.Азия


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш