СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

1 Мар

145 години от Акт за създаването на националния парк "Йелоустоун" САЩ

145 години от подписването в САЩ от президента Улисис Грант на Акт за създаването на националния парк "Йелоустоун" /1872/.

За първи управител на парка е назначен Натаниел Лангфорд, който е един от инициаторите за създаването на обществен парк за нуждите на хората. Паркът е разположен на площ от 8987 кв. км в северозападната част на щата Уайоминг, източната част на щата Айдахо и южната част на щата Монтана. Паркът е наречен на р. Йелоустон, която преминава през него. През 1894 г. Конгресът на САЩ гласува закон за защита на дивата природа в парка (с изключение на вълците и койотите), а от 1895 г. се води статистика за броя на посетителите в "Йелоустоун". За цялата година тогава паркът е посетен от 5438 души.

В "Йелоустоун" има близо 300 гейзера и 290 водопада. Гейзерът Олд Файтфул е най-старият и е открит по време на експедиция през 1870 г. Той изригва пръски за минута и половина до пет минути на височина до 56 м във въздуха на всеки 35 до 120 минути. В парка се срещат различни животински видове: мечки, включително и мечки гризли, бизони, белоглави орли, елени вапити, лосове, различни видове птици, сив вълк, канадски рис и др.Събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш