СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

1 Фев

Джим Йон Ким подава оставка

Президентът на Международна банка за възстановяване и развитие (Световна банка) Джим Йон Ким подава оставка, считано от 1 февруари 2019 г. Главният изпълнителен директор на банката Кристалина Георгиева ще поеме временно ръководния пост в Световната банка от същата дата до избирането на нов ръководител на Световната банка.

По традиция президентът на Световната банка винаги е американец, а ръководството на Международния валутен фонд (МВФ) се поверява на европеец. На 7 януари 2019 г. президентът на Световната банка, 59-годишният Джим Йон Ким, обявява, че подава оставка от 1 февруари, за да работи към компания по инфраструктурни проекти в развиващите се страни. Той е избран за президент на Световната банка на 16 април 2012 г. и преизбран на 27 септември 2016 г. за петгодишен мандат. Джим Йон Ким е син на севернокореец, избягал в Република Корея.

Роден е през 1959 г. в Сеул и пристига в САЩ на 5-годишна възраст, в щата Айова, където поема по стъпките на баща си и следва медицина. Защитава два доктората - по медицина и по антропология. Кариерата му, посветена на изследователската дейност, го отвежда към хуманитарната сфера. Той става съосновател на асоциация "Партнърс ин хелт", осигуряваща лечение и средства за превенция за бедстващото население в най-бедните страни. След това работи за Световната здравна организация (СЗО), а през 2009 г. е избран за президент на Университета в Дартмут, щата Ню Хампшър в САЩ.Свят


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш