СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

1 Фев

Годишнина от Договора от Ница

15 години от влизането в сила на Договора за институционните реформи на Европейския съюз /2003/, т. нар. Договор от Ница, след като е ратифициран от страните-членки.

Договорът е одобрен на 11 декември 2000 г. в Ница, Франция, на срещата на високо равнище на Европейския съюз (7-12 декември 2000 г.). На 26 февруари 2001 г., в Ница, Франция, е подписан от министрите на външните работи на Европейския съюз. С договора се въвеждат институционни промени, които позволяват на Европейския съюз да се разшири до 25 страни-членки, а впоследствие и до 27.

Договорът определя броя на депутатите в Европейския парламент и намалява членовете на Европейската комисия до един за всяка страна-членка, увеличава правомощията на председателя на ЕК, като той получава правото да уволнява комисари. Съгласно договорът гласуването с квалифицирано мнозинство се разпростира върху 29 области и шест кадрови назначения, които дотогава изискват единодушие, сред които са въпроси от областта на услугите и интелектуалната собственост, регионалното подпомагане. Определено е и новото разпределение на гласовете в Съвета на министрите - четирите най-големи страни - Германия, Франция, Великобритания и Италия - 29 гласа, Испания и Полша - 27 гласа, Румъния - 15 гласа, Холандия - 13 гласа. Гърция, Чехия, Белгия, Унгария и Португалия - 12 гласа. България, Австрия и Швеция - 10 гласа. Словакия, Дания, Финландия, Ирландия и Литва - 7 гласа. Латвия, Словения, Естония, Кипър и Люксембург - 4 гласа, Малта - 3 гласа.Събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш