СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

1 Ное

Връчването на наградите "Будител на годината" Резиденция "Тера", София

Церемония по връчването на наградите "Будител на годината", които се присъждат на родолюбиви българи, живеещи в България и чужбина.

Организатор на кампанията през 2018 г. е Българското национално радио. Номинираните са: Анимари Димитрова и Златко Златков от сдружение "Русаля", които обучават и дават подслон на 25 деца от крайно бедни семейства, на възраст от 5 до 12 години, в училището по изкуства и занаяти за социално слаби деца "Димитър Екимов"; Биляна Савова, която помага на хора, на които е поставена диагнозата множествена склероза, след като открива свой път за борба с болестта; екипът на "Българите, забравените постижения" - Делян Момчилов, Стен Дамянов и Николай Манчев, които създават един от най-забележителните и родолюбиви книжни проекти на годината, разказващи 50 вълнуващи истории за 50 бележити българи в сферата на науката, изкуството, дарителството, просветата, пътешествията и експедициите; екип "Студио Змей" - създаващ българската алтернатива на анимационните филми за супергерои; Захари Карабашлиев, който основава фестивала "Варна лит" - с акцент върху детско-юношеската публика; оперната певица Ина Кънчева, която живее в Австралия, с проекта й за национална стипендия "С усилия към звездите", подпомагащ млади българи в различни области на изкуството; Мартин Ганев от "поляна.бг", който се завръща от чужбина и се занимава с биоземеделие и продължава да разкрива работни места; Мартин Граховски, израснал в Канада, автор на поредицата "3 минути България".

Най-възрастният номиниран е френският гражданин проф. Минко Балкански с неговия "Национален институт за образование"; Михаил Стефанов, с проекта си "Мини машини", насочен към децата. Най-младият номиниран е влогърът и студент по режисура Крис Захариев, който осъществява проекта "Да се изгубиш нарочно" и показва красотата на най-затънтените кътчета на България и споделя човешки истории за добрината на хората на село. Изборът на 11-те номинираните e направен между 120 предложения на слушатели и 17 предложения на журналистическия екип на програма "Христо Ботев" на Българското национално радио. Церемонията ще бъде излъчена по Българската национална телевизия на 4 ноември 2018 г.Общини


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш