СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

1 Яну

Новогодишен концерт на Виенската филхармония Виена, Австрия

59-и Новогодишен концерт на Виенската филхармония в златната зала на "Музикферайн".

Залата ще бъде украсена с 30 000 стръка цветя, отгледани в общинските оранжерии на Виена, а след края на концерта публиката традиционно си взема поне едно листенце за спомен. На 1 януари 2018 г. зад диригентския пулт за пети път ще застане маестро Рикардо Мути (1993, 1997, 2000 и 2004). Новогодишният концерт на Виенската филхармония е признат като един от най-известните новогодишни концерти за класическа музика в света, който събира видни представители на виенското общество и почитатели на творчеството на фамилия Щраус от цял свят. Излъчва се на живо по телевизиите на близо 100 държави, като събира милиони зрители. Българската национална телевизия ще излъчи концерта пряко от 12,15 ч. На 1 януари 2018 г., освен творби на композитори от фамилия Щраус, ще прозвучат и произведения на Франц фон Супе и Алфонс Цибулка. Традиционно всеки концерт завършва с три последователни биса: с бърза полка, с валса "На хубавия син Дунав" и с "Радецки Марш", при който публиката пляска в такт, а диригентът е с лице към публиката и дирижира аплодисментите.

През 2018 г. се навършват 100 години от смъртта на австрийския архитект Ото Вагнер и 100 години от края на Австро-Унгарската империя. Местата, където са записани танците на солистите на балета при Виенската опера, са свързани именно с тези годишнини. Постановката е дело на италианския хореограф Давид Бомбана, а костюмите са на каталунския моделиер Джорди Родж. Кратки телевизионни репортажи ще напомнят за още два юбилея, които Австрия отбелязва през 2018 г. - 300-годишнината на Порцелановата манифактура Аугартен и 650-годишнината от създаването на Австрийската национална библиотека. Традицията на новогодишния концерт е поставена през 1939 г. от Виенската филхармония и диригента Клеменс Краус, наследен през 1955 г. от Вили Босковски, който дирижира концерта в продължение на 25 години до 1979 г. Списъкът с диригентите, които застават зад пулта на всяко издание на новогодишния концерт на Виенската филхармония, включва най-прочутите и утвърдени имена от концертния подиум. През 1959 г. е първото телевизионно излъчване на новогодишния концерт. Компаниите "Сони класикъл" и "Вирджиния рекърдс" ще издадат концерта на всички възможни формати: на 2CD (международна премиера: 5 януари 2018 г.), DVD и Blu-Ray (26 януари 2018 г.), винил (16 февруари 2018 г.) и цял видео продукт в дигитална версия (16 февруари 2018 г.).

По лична покана на президента на Австрия Александър ван дер Белен президентът на България Румен Радев и съпругата му ще бъдат негови почетни гости за новогодишния концерт на Виенската филхармония. Във Виена държавният глава Румен Радев ще има работна среща с президента на Австрия Александър ван дер Белен и с президента на Естония Керсти Калюлайд в контекста на срещата на "триото" на председателството на Съвета на Европейския съюз - Естония, България и Австрия.Концерти


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш